Ενα ιστολόγιο εξερεύνησης στο χώρο της εναλλακτικής θεραπευτικής


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Το Θεραπευτικό Αγγιγμα

Ο θεραπευτής γίνεται αγωγός της συμπαντικής ενέργειας, και με τα χέρια του δίνει την ενέργεια που λαμβάνει από το σύμπαν στον θεραπευόμενο. Ο θεραπευτής ζητά και λαμβάνει, και λαμβάνοντας, με τη σειρά του δίνει. Η ενέργεια είναι αγάπη και φως. Ο θεραπευτής γίνεται η γέφυρα μέσα από την οποία επικοινωνεί αμφίδρομα το σύμπαν με τον θεραπευόμενο.
Ο άνθρωπος, σαν σώμα και σαν ψυχή, είναι ένα σύστημα ρυθμισμένο έτσι ώστε να αυτοθεραπεύεται, να αποκαθιστά μόνο του την ισορροπία του. Αυτό που χρειάζεται είναι ενέργεια. Ο ενεργειακός θεραπευτής είναι ένα ανοιχτό κανάλι ενέργειας, συνδεδεμένος με την πηγή της συμπαντικής ενέργειας (που άλλοτε ονομάζεται «Θεός», άλλοτε «τσι», άλλοτε «πράνα», ανάλογα με τη θρησκεία, την παράδοση ή το δόγμα που ακολουθείται κάθε φορά), έτοιμος και διαθέσιμος να «μεταβιβάσει»  την ενέργεια αυτή σε οτιδήποτε ή οποιονδήποτε την έχει ανάγκη.
Στο «θεραπευτικό άγγιγμα» εντάσσονται  οι τεχνικές του Αγάτσου (αγάπη+shiatsu, μέθοδος της Μαρίας Σαρλέ), του Ρέικι, και των θεραπευτικών αγωγών στα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπου (τσάκρας) όπως διδάσκονται από τη «Σχολή της Μακράς Ζωής» (Dasira Narada).
To Αγάτσου είναι η τέχνη του αγγίγματος και ο συνδυασμός διαφόρων θεραπευτικών πρακτικών, όπως τα δίδαξε η Μαρία Σαρλέ (www.agatsou.gr) κάτω από την επίβλεψη της οποίας είχα την εξαιρετική τύχη να μαθητεύσω. Μία συνεδρία Αγάτσου συνδυάζει το ενεργειακό μασάζ με τον ήχο και ενίοτε τη χρήση κρυστάλλων, ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου.
Το Ρέικι είναι μία πανάρχαια μέθοδος μεταβίβασης ενέργειας. Δρα στο σώμα, στην ψυχή, και στο πνεύμα του ανθρώπου, και ενισχύει την αρμονία και την ισορροπία σε όλα τα επίπεδα. Είναι μία απλή και φυσική τεχνική που απευθύνεται σε όλα τα έμβια όντα, από μωρά έως γέροντες, φυτά, και ζώα. Η ενέργεια αυτή υπάρχει διάχυτη στο σύμπαν και ο δότης / θεραπευτής απλά γίνεται κανάλι μέσω του οποίου η ενέργεια αυτή περνά προκειμένου να ενισχύσει το Νόμο της Ζωής μέσα σε κάθε έμβιο ον. Χρειαζόμαστε την ενέργεια αυτή όχι μόνο για να επιζούμε, αλλά και για να ζούμε: υγιείς στο σώμα, χαρούμενοι ψυχικά, και διαυγείς στο νου. Μία συνεδρία Ρέικι διαρκεί γύρω στη μία ώρα και είναι ένα μοναδικό, κάθε φορά, βίωμα. Για το Ρέικι υπάρχει εκτενής πλέον βιβλιογραφία, στην οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να εμβαθύνει. Φυσικά θα ακολουθήσουν άρθρα και από δω.
Οι θεραπευτικές αγωγές σύμφωνα με τη διδασκαλία της «Σχολής Μακράς Ζωής» (Dasira Narada)  γίνονται με την επίθεση των χεριών επάνω στα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπου (τσάκρας) και διαρκούν 5 λεπτά, εκτός ειδικών εξαιρέσεων. Δίνονται συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες θεραπείες, και αφεαυτές δεν έχουν χρηματικό κόστος.
Το «θεραπευτικό άγγιγμα» σε όλες του τις μορφές προσφέρει αγάπη, ανακούφιση, και χαλάρωση, χωρίς απολύτως καμία παρενέργεια. Δεν συνιστά ιατρική, ούτε υποκαθιστά την ιατρική θεραπεία. Είναι, όμως, η κάλυψη μίας βαθιάς ανθρώπινης ανάγκης...

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Θεραπεία είναι...

Ξεκινώ αυτό το ιστολόγιο γιατί αρχίζω μία νέα ζωή, ως επαγγελματίας θεραπεύτρια  «εναλλακτικών» ή «συμπληρωματικών», όπως ονομάζονται,  μεθόδων.  
Είναι πολλά χρόνια τώρα που παράλληλα με  τις συμβατικές μου σπουδές και επαγγελματικές ενασχολήσεις εξερευνώ το χώρο της πνευματικότητας και της εναλλακτικής θεραπευτικής, και εκπαιδεύομαι. Μέσα στα 25 περίπου χρόνια της θητείας μου ως μαθήτρια στο χώρο αυτό, έχω περπατήσει αρκετά μονοπάτια, έχω βιώσει θαύματα και απογοητεύσεις, έχω λάβει διδασκαλίες και πρακτικές, έχω «παίξει» και έχω συνεργαστεί, έχω πειραματιστεί πολύ. Ενιωσα ότι έφτασε πλέον η ώρα να μοιραστώ την εμπειρία και τις αποκτηθείσες γνώσεις μου, που πλέον έχουν περάσει από τη διαδικασία της απόσταξης, στην πρακτική εφαρμογή της Θεραπευτικής Τέχνης.
Οι μέθοδοι στις οποίες έχω εκπαιδευτεί επιδρούν πρωτίστως στο ενεργειακό (ηλεκτρομαγνητικό) πεδίο του ανθρώπου, και δευτερευόντως στο φυσικό του σώμα. Βοηθούν στο να τροποποιηθούν οι συχνότητες στις οποίες δονείται το ηλεκτρομαγνητικό μας πεδίο (σκεφτείτε το λιγάκι σαν να βρίσκουμε τη σωστή συχνότητα του σταθμού που θέλουμε να ακούσουμε στο ραδιόφωνο!) έτσι ώστε να επέλθει ή/και να διατηρηθεί η καλή λειτουργία του οργανισμού. Ο άνθρωπος είναι ένα σύστημα σοφά κατασκευασμένο, προγραμματισμένο να μπορεί να αυτοθεραπεύεται, εφόσον διαθέτει την απαιτούμενη ενέργεια. Η ενέργεια που διαθέτουμε την κάθε στιγμή εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας, την διατροφή μας, την ποιότητα του ύπνου μας, τα συναισθήματα, και τις σκέψεις μας. Όλα αυτά τροποποιούν το ενεργειακό μας πεδίο, που ναι μεν στα κοινά μάτια είναι αόρατο, αλλά μας είναι αισθητό στο πόση ευεξία, γαλήνη, διαύγεια και χαρά αισθανόμαστε κάθε φορά. Οι ενεργειακές συμπληρωματικές θεραπείες σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τη σχέση του ασθενούς με την κλασική ιατρική φροντίδα, αλλά λειτουργούν ενισχυτικά προς αυτήν.
Ονόμασα το ιστολόγιο «Συν-Θεραπεία»  για δύο λόγους:  στην πορεία της μαθητείας μου βγήκαν αρκετοί συνδυασμοί μεθόδων και τεχνικών. Επίσης, είναι  πεποίθησή μου ότι θεραπευτής και θεραπευόμενος συνεργάζονται για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μέχρι τώρα εμπειρία μου έχει δείξει ότι η θεραπεία δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου (ειδικού, θεραπευτή) που επιδρά (με την τεχνική του, ή το χάρισμά του) πάνω σε έναν άλλον (ασθενή, θεραπευόμενο).  Τόσο η σωματική όσο και η ψυχονοητική υγεία εξαρτώνται από τη στάση μας προς τη ζωή, προς τους συνανθρώπους μας, και ουσιαστικά προς τον εαυτό μας. Για μένα θεραπεία σημαίνει αποκατάσταση της ισορροπίας, της καλής σχέσης ανάμεσα στο σώμα, στην ψυχή, και στο πνεύμα μας. Σ' αυτό παίζει πρώτιστο ρόλο αφενός η ανακούφιση του πόνου, και αφετέρου η εμπειρία της χαλάρωσης, της χαράς, της εσωτερικής γαλήνης. 
Ο θεραπευτής, είτε ασκεί το θεραπευτικό άγγιγμα, είτε τοποθετεί κρυστάλλους, είτε κάνει συνεδρίες αύρα-σώμα, είτε συμβουλεύει για τη χρήση ανθοϊαμάτων, άλλοτε παίζει ρόλο καταλύτη άλλοτε ρόλο καθρέφτη για τον θεραπευόμενο. Εμπλέκεται στην όλη διαδικασία με ταπεινοφροσύνη και σεβασμό για την προσωπικότητα και το δρόμο ζωής του ανθρώπου που ήρθε για να βοηθηθεί, δίνοντάς του χώρο και χρόνο για χαλάρωση, ανακούφιση, και βαθύτερη, πιθανώς, συνειδητοποίηση των χαρισμάτων του και του θαύματος της ίδιας της ζωής.  Σύμφωνα με τη Μαρία Σαρλέ «Θεραπεία σημαίνει το δικό μου θεϊκό κομμάτι να ενώνεται με του άλλου και με το θεϊκό στοιχείο που υπάρχει στο Σύμπαν».