Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Σταγόνες Ευτυχίας

Τα Ιάματα του Μπάχ μπήκαν στη ζωή μου «τυχαία» πριν πολλά χρόνια. Και την άλλαξαν. Το πρώτο ίαμα που πήρα, έτσι, «στα κουτουρού», από μία κουφή  έμπνευση, επειδή κάτι μου είπε το όνομα (impatiens!) άλλαξε μία παγιωμένη μου τάση να τρέχω, να προτρέχω, να βιάζομαι, να ζω μονίμως και αγωνιωδώς στο μέλλον, να μην αντέχω τους (φυσιολογικούς, τελικά) ρυθμούς των άλλων και να εκνευρίζομαι μαζί τους, να μην μπορώ,  τελικά, να σταθώ ούτε λεπτό. Η αλλαγή υπήρξε θεαματική, ειδωμένη εκ των υστέρων. Γιατί εγώ δεν καταλάβαινα τις μικρές αδιόρατες αλλαγές που γίνονταν στη διάθεση και στη συμπεριφορά μου, η αυτοπαρατήρηση γινόταν σε πράγματα επιφανειακά, ενώ το ίαμα αυτό δρούσε εν τω βάθει… και «ξύπνησα» μια μέρα, συνειδητοποιώντας ότι «τώρα πια» ξέρω ότι υπάρχει χρόνος, έχω χρόνο στα διάθεσή μου, μου αρέσει να απολαμβάνω το παρόν… και σκέφτηκα, «μα δεν ένιωθα πάντα έτσι…» και το απέδωσα, φυσικά, στις νέες συνθήκες της ζωής μου. Που φυσικά (εκ των υστέρων κοιτώντας, πάντα) είχαν σταδιακά αλλάξει από την σταδιακή αλλά βαθιά αλλαγή μέσα μου.
Impatiens
Με το πέρασμα του χρόνου, την ευκαιριακή λήψη ιαμάτων (πάντα από έμπνευση, και λίγο για πειραματισμό), και την αυτοπαρατήρηση, το ενδιαφέρον μου κινήθηκε αρκετά για να ξεκινήσω να διαβάζω σχετικά. Πρώτο βιβλίο, “The Twelve Healers and Other Remedies” του ίδιου του Edward Bach, ένα μικρούλι βιβλιαράκι, με δυό λόγια (κυριολεκτικά) για το κάθε ίαμα. Ηταν μια εποχή που  στην Ελλάδα δεν τα πολυέβρισκες, οπότε είχα αρχίσει να παρατηρώ  και να ξεχωρίζω τα φαρμακεία που είχαν ιάματα (στην Αγγλία όπου ζούσα πρωτύτερα πωλούνταν και σε καταστήματα υγιεινών τροφών τα έβρισκες σχεδόν παντού). Καθώς η παρατηρητικότητά μου βελτιωνόταν ως προς τον εαυτό μου, βελτιωνόταν ανάλογα και ως προς τους γύρω μου, και άρχισα να βλέπω συμπεριφορές και νοητικές στάσεις που έχρηζαν βοήθειας με τα ιάματα. Αλλά ακόμα δεν ήταν κάτι που είχα ως πρώτο μέλημα στο νου μου. Επίσης οι παρατηρήσεις αυτές ήταν ευκαιριακές αφενός, αφετέρου δεν προσφέρονταν για πειραματισμό μια που οι περισσότεροι άνθρωποι ταυτίζονται τόσο με την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά τους που σε κοιτούν έως και εχθρικά εάν υπαινιχθείς ότι μπορούν να βοηθηθούν ν’ αλλάξουν…
Gorse
Η ευκαιρία να δω τα ιάματα στους γύρω μου ήρθε όταν έγινα μαμά. Εκτός από τα παιδιά μου έδινα ιάματα και στα κατοικίδιά μας: σκύλους, γάτες, καναρίνι, χελώνες, αλλά και σε κάποια από τα φυτά μας. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Και ήρθε η ευλογημένη στιγμή να διαβάσω τη φιλοσοφία του Μπάχ, η οποία περιγράφεται σε ένα (ολιγοσέλιδο πάλι) βιβλίο με τον τίτλο «Θεράπευσε τον εαυτό σου» (“Heal Thyself”). Μέχρι τότε γνώριζα ότι τα ιάματα αυτά προέρχονταν από λουλούδια, ότι απευθύνονταν στον ψυχισμό του ανθρώπου, βοηθώντας να εξισορροπηθούν αρνητικές νοητικές στάσεις και ψυχικές διαθέσεις με πολύ ήπιο και αβλαβή τρόπο (μια που δεν περιέχουν καμιά ουσία που να ανιχνεύεται με χημική  ανάλυση, πέραν του νερού και του κονιάκ), σχεδόν «μαγικά», θα έλεγε κανείς.
making chamomile flower essence
Η φιλοσοφία του Μπαχ με άγγιξε βαθιά, με τον τρόπο εκείνο που νιώθεις ότι «φυσικά, έτσι είναι τα πράγματα, πώς θα μπορούσαν να είναι αλλιώς;». Είναι ίσως ο ίδιος τρόπος που μας αγγίζουν και τα ιάματα: φτάνει μία στιγμή όπου μέσα μας νιώθουμε ήσυχοι, γαλήνιοι, έως και ευτυχείς, όχι σε φάση έξαρσης αλλά με μία ηπιότητα και μία φυσικότητα, θεωρώντας ότι «ναι, πώς αλλιώς θα μπορούσα να είμαι;». Αποκαθιστούν μία φυσικότητα, τη φυσική ροή της ενέργειάς μας, σαν να γινόμαστε πιο πολύ «ο εαυτός μας». Για αυτό ακριβώς το πράγμα μιλά  και ο Μπαχ: για το πώς η υγεία μας είναι συνάρτηση του πόσο επιτρέπουμε στον εαυτό μας (ή, μας έχει επιτραπεί από το περιβάλλον και την εκπαίδευσή  μας) να είμαστε ο εαυτός μας – να λειτουργούμε με βάση την ιδιαίτερη φύση μας, τα ιδιαίτερα χαρίσματά μας, να έχουμε, με άλλα λόγια «φυσικότητα». Παρότι η εκπαίδευσή  του και το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του ήταν σαν κλασσικός γιατρός σε χειρουργικές ειδικότητες (αλλά διέπρεψε και ως βακτηριολόγος, σώζοντας εκατοντάδες Λονδρέζους με τα εμβόλια που δημιούργησε στην επιδημία γρίππης το 1918), ήταν ένας γνήσιος πρωτοπόρος-θεραπευτής της «Νέας Εποχής». 
Dr. Edward Bach
«Η υγεία εξαρτάται από το πόσο εναρμονισμένοι είμαστε με την Ψυχή μας», έγραφε το 1932. Ψυχή ονόμαζε εκείνο το βαθύτερο «εγώ», το όν αυτό που «ντύνεται» με το σώμα, τα συναισθήματα και τον νου προκειμένου να ενσαρκωθεί στη γη, και το οποίο «γνωρίζει» το σκοπό της ζωής μας εδώ. 

Wild Oat
Σύμφωνα με τον Μπαχ ο καθένας μας έχει κάτι διαφορετικό να εκπληρώσει (και άρα να εκφράσει) σ’ αυτή τη γήινη παρουσία του στη γη, και για το λόγο αυτό γεννιόμαστε με διαφορετικά χαρίσματα, ποιότητες, και ικανότητες. Οσο πιο ελεύθερα και απρόσκοπτα εκφράζουμε τα χαρίσματά μας, τόσο πιο εναρμονισμένοι είμαστε με το σκοπό μας στη γη,  με την Ψυχή μας – και άρα τόσο πιο υγιείς! Ο Μπαχ καυτηριάζει τη νοοτροπία των παραδοσιακών γονέων και της εκπαίδευσης που θέλουν να επιβάλλουν σ’ έναν νέο άνθρωπο, σ’ ένα παιδί, το τι σταδιοδρομία θ’ ακολουθήσει στη ζωή του – με αυτό τον τρόπο εμποδίζεται ο άνθρωπος να αναπτύξει τα ιδιαίτερα χαρίσματα και τις ικανότητες και τον δικό του σκοπό ζωής, και έτσι καταδικάζεται σε μία ζωή δυσαρμονίας με την Ψυχή του. Η ασθένεια, έλεγε, είναι ένα δώρο της Ψυχής για να μας αφυπνίσει στο ότι δεν είμαστε εναρμονισμένοι με τον αληθινό εαυτό μας, με το λόγο για τον οποίο ήρθαμε στη γη – όπως ακριβώς ο φυσικός πόνος είναι μία κραυγή του σώματος που μας επισημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο του.

Chicory
Αφότου έκλεισε το ιατρείο του, έκαψε τις πρότερες ιατρικές του σημειώσεις, χάρισε τα όργανα και τα συγγράμματά του, και σε ηλικία 44 ετών έφυγε από το Λονδίνο. «Περιπλανήθηκε» στην Αγγλική εξοχή, παρατηρώντας τη φύση και τον εαυτό του, και μέσα στα επόμενα έξι χρόνια ανακάλυψε τις ευεργετικές  ιδιότητες 38 και πλέον λουλουδιών, που σήμερα ονομάζουμε «ανθοϊάματα Bach». Ξεκίνησε μάλιστα να χορηγεί ιάματα σε ασθενείς για καθαρά σωματικές ασθένειες, με άριστα αποτελέσματα (Ν. Γουίκς, "Οι ιατρικές ανακαλύψεις του Δρος Μπαχ").

Sweet Chestnut
Μέχρι και λίγο μετά το θάνατό του, το 1936, η επίσημη δυτική ιατρική επιστήμη δεν είχε ασχοληθεί με την επίδραση του ψυχισμού επάνω στην φυσική υγεία του ανθρώπου (κάποιους μήνες μετά το θάνατο του Μπαχ ένας γερμανός γιατρός δημοσίευσε την πρώτη μελέτη όπου κατεδείκνυε οτι το στρες επηρεάζει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος). Από τότε μέχρι σήμερα η δυτική επιστήμη έχει κάνει άλματα - μέσα  στον 20ο αιώνα υπήρξαν πρωτοπόροι ψυχίατροι που ξεκίνησαν να χαρτογραφούν τα αχανή πεδία της ψυχής (που ονομάστηκαν ασυνείδητο και υποσυνείδητο), και η φυσική άρχισε να γνωρίζει και να ερευνά τα κβαντικά πεδία. Σήμερα θεωρούμε σχεδόν δεδομένο οτι η ψυχολογική μας διάθεση επηρεάζει την σωματική μας υγεία, στον ένα ή  στον άλλο βαθμό.

Wild Rose
Μέσα στα τελευταία 80 χρόνια η κληρονομιά που μας άφησε ο Δρ. Μπαχ έχει κυριολεκτικά ανθίσει: έχουν "ανακαλυφθεί" εκατοντάδες άλλα ιάματα από άνθη γνωστά και άγνωστα (άνθη της Αυστραλίας, άνθη της Καλιφόρνιας, της Αλάσκας, της Νότιας Αφρικής, Ορχιδέες, κτλ), τα οποία αποτελούν πολύτιμα εργαλεία στα χέρια των ψυχοθεραπευτών που τα χρησιμοποιούν. Οι άνθρωποι που έχουν βοηθηθεί από τα ανθοϊάματα (του Μπαχ, και τα υπόλοιπα) ανέρχονται πλέον σε εκατομμύρια ανά τον πλανήτη μας. Σήμερα, με την εξέλιξη της κβαντικής φυσικής και τα πειράματα του Δρος Μασάρου Εμότο με το νερό, αρχίζουμε κάπως να καταλαβαίνουμε και πώς ακριβώς δρούν.

Κι επειδή σε σταγόνες τα παίρνουμε, δικαιούμαστε να τα ονομάζουμε Σταγόνες Ευτυχίας.


Mustard


περισσότερες πληροφορίες 
http://www.bachcentre.com/index.php
http://www.fesflowers.com/faq_essences.htm#e1
http://ausflowers.com.au/
http://www.pegasusproducts.com/

1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτική μου Έλενα μόλις τώρα διάβασα το κείμενό σου και πραγματικά έμεινα άφωνη.. Μετά από αναζήτηση χρόνων και ενασχόληση με άλλα πολλά μονοπάτια είμαι ακριβώς σε αυτό το σημείο.. Της άπειρης εκτίμησης και σεβασμού στον Bach και αυτά που άφησε πίσω του και μάλιστα θέλω να υπξηρετήσω πλέον αυτό το έργο. Έχω αρχίσει.. Θέλω πολύ να τα πούμε! Είναι υπέροχο το κείμενό σου και η θέση σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή