Ενα ιστολόγιο εξερεύνησης στο χώρο της εναλλακτικής θεραπευτικής


Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Time Therapy


Υπάρχουν φορές στη ζωή μας που όσο καλά, βαθιά, και διεξοδικά κι αν περιγράφουμε ή αναλύουμε το πρόβλημα, λύση ικανοποιητική δεν καταφέρνουμε να βρούμε. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα ψυχολογικά μας... Αν, όμως, όπως είχε πει κι ο Αϊνστάιν, ένα πρόβλημα δεν λύνεται από το ίδιο επίπεδο όπου δημιουργήθηκε, σε ποιό επίπεδο πρέπει να προστρέξουμε για να το λύσουμε;

Υπάρχουν φορές που κάνουμε το ίδιο σφάλμα ξανά και ξανά, και παρατηρούμε στον εαυτό μας το ίδιο ελάττωμα να αναδύεται στερεοτυπικά και να μας ταλανίζει (κι εμάς και τους γύρω μας). Και προσπαθούμε "να το αποβάλλουμε", "να το διορθώσουμε", και σαν "καλά παιδιά" να μην το ξανακάνουμε. Τα βάζουμε με τον εαυτό μας, παίρνουμε συμβουλές από σοφούς διάφορους, και προσπαθούμε. Αλλά το μόνο που καταφέρνουμε είναι να το καταπιέζουμε για λίγο καιρό, να το αρνούμαστε στον εαυτό μας, και νά 'το πάλι!

Συχνά κατακλυζόμαστε από φόβο και άγχος που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, με αποτελέσματα που εκτείνονται από το να χάνουμε τον ύπνο μας προσωρινά μέχρι να παθαίνουμε αυτοάνοσα νοσήματα.


Υπάρχουν όμως και φορές στη ζωή μας που ο χρόνος χάνεται: είμαστε τόσο απόλυτα αφοσιωμένοι σ' αυτό που ζούμε, είμαστε στην αρχή ενός τρελλού μεγάλου έρωτα, απολαμβάνουμε ένα ηλιοβασίλεμα και είμαστε τόσο αφημένοι στη στιγμή, που βρισκόμαστε "εκτός τόπου και χρόνου". Εκεί, σ' αυτό το άχρονο πεδίο, σ' αυτή την άλλη διάσταση, στην λεγόμενη εξωσωματική συνειδητότητα, ερχόμαστε σ' επαφή με την πηγή της θεραπείας. 

Σύμφωνα με  τη φιλοσοφία του Time Therapy, στο ενεργειακό πεδίο που μας περιβάλλει (στην αύρα μας, δηλαδή) διακρίνονται τρία επίπεδα: το φυσικό (η αύρα του φυσικού μας σώματος), το ψυχονοητικό (τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας), και το πνευματικό. Αυτό το πνευματικό επίπεδο το ονομάζει και αύρα των χαρισμάτων, γιατί εκεί βρίσκονται όλα μας τα χαρίσματα, όλες μας οι ιδιαίτερες ποιότητες, όλες μας οι πνευματικές αρετές (για να χρησιμοποιήσω την ορολογία μίας άλλης παράδοσης) με τα οποία είμαστε προικισμένοι, και τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα και πάντα φωτεινά άσχετα με τη χρήση (την κατάχρηση, ή τη μη-χρήση) που τους κάνουμε. Αυτό το πνευματικό επίπεδο είναι ακριβώς η άλλη διάσταση, η εκτός χρόνου - με αυτό το επίπεδο θα πρέπει να συνδεθούμε προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με τα ιδιαίτερα χαρίσματά μας. Αντίστροφα, πάλι, όταν εκφράζουμε ένα μας χάρισμα, με αυτό ακριβώς το επίπεδο συνδεόμαστε. Εκφράζοντας τα χαρίσματά μας γινόμαστε δημιουργικοί και ευτυχείς, και αντιμετωπίζουμε τη ζωή με δύναμη και θάρρος...


Το Time Therapy είναι μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, η οποία συνδυάζει την ψυχοθεραπεία, τον μοντέρνο διαλογισμό, και συγκεκριμένες ενεργειακές ασκήσεις. Στόχος της είναι να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να έρθει σε επαφή με τα χαρίσματά του, να συνδεθεί με αυτά, και να τα εκφράσει προκειμένου να ζήσει μια πλήρη, δημιουργική, και ευτυχισμένη ζωή με εσωτερική γαλήνη και ζωτικότητα.

Η κλασική ψυχολογία προσπαθεί να κατανοήσει, να εξερευνήσει και να βοηθήσει τον άνθρωπο μέσα στα φυσικά όρια του χώρου και του χρόνου, συχνά αναλύοντας την προσωπική του ιστορία. Ανατρέχει στο παρελθόν, το ξαναφέρνει στο προσκήνιο και το αναλύει, με σκοπό να επιλύσει τα προβλήματα του σήμερα. Η πνευματικότητα κινείται και εξερευνά το πέραν του χωροχρόνου. 

Το Time Therapy γεφυρώνει την ψυχολογία με την πνευματικότητα, φέρνοντας τον άνθρωπο σε επαφή με το άχρονο, με αυτό που είναι πέρα από το δίπολο σώμα-νους. Η "διάλυση" του χρόνου δημιουργεί μία άμεση σύνδεση με την αύρα των χαρισμάτων, με την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, τα κύρια χαρακτηριστικα της οποίας είναι η αγάπη, η συμπόνοια και η συνειδητότητα. Η αγάπη, η χαρά, και η ειρήνη είναι φυσικές καταστάσεις του άχρονου εαυτού μας, στις οποίες όλοι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση.

Οταν κοιτάζουμε τον εαυτό μας, οι περισσότεροι από μας επικεντρωνόμαστε στα προβλήματα και στις αδυναμίες μας. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Time Therapy, οι αδυναμίες μας είναι τα συμπτώματα των ανεκδήλωτων χαρισμάτων μας. Ενας άνθρωπος που έχει το χάρισμα του ηγέτη, για παράδειγμα, μη έχοντας βρεί τον τρόπο να εκφράσει το χάρισμά του, εκφράζεται με αυταρχικότητα και απολυτότητα σαν ένας μικρός (ή μεγάλος!) τύραννος. Ενας άνθρωπος που έχει το χάρισμα του μαχητή, μη βρίσκοντας υγιή διέξοδο να εκφράσει τη μαχητικότητά του γίνεται απαισιόδοξος, μεμψίμοιρος και αυτοκαταστροφικός. Ενας άνθρωπος που αγαπά την ομορφιά, έχοντας το χάρισμα του δασκάλου και μη βρίσκοντας διέξοδο να το εκφράσει γίνεται επικριτικός και αυστηρός με την αισθητική των γύρω του, με το πώς πρέπει να είναι ή να μην είναι τα πράγματα...

Συνηθίζουμε να αποδίδουμε στους άλλους την ευθύνη για τα δεινά μας. Εργαζόμενοι για την ανεύρεση και σύνδεση με τα χαρίσματά μας, μαθαίνουμε να παίρνουμε την ευθύνη για τη ζωή και την ευτυχία μας στα δικά μας χέρια, κατακτώντας έτσι και την ανεξαρτησία της προσωπικότητάς μας. Μαθαίνουμε οτι η αληθινή κατανόηση δεν βγαίνει μέσα από την εξωτερική εμπειρία ή την μέχρι τώρα γνώση μας, αλλά από την 'σιωπή' (stillness) στην οποία βρισκόμαστε ερχόμενοι σε επαφή με το άχρονο.

Ο φόβος είναι η ροή της ενέργειας που βιώνουμε όταν αντιμετωπίζουμε το άγνωστο. Οι περισσότερες σκέψεις μας υποκινούνται από τον φόβο μας για το μέλλον. Ο φόβος αυτός μας κάνει να γαντζωνόμαστε στο παρελθόν (που είναι κάτι σίγουρο και "αναλλοίωτο"), με αποτέλεσμα να σπαταλούμε την ενέργεια που θα μπορούσαμε να έχουμε διαθέσιμη για το παρόν. Το Τime Therapy μας βοηθά να ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας, και στο πώς να επιτρέπουμε στο φόβο μας να μεταλάσσεται σε επίγνωση, γαλήνη και αγάπη μέσα από μια λεπτή 'θλίψη' (χαρμολύπη, σε άλλη παράδοση) που προκύπτει από την άφεσή μας στη ροή της ιδιαίτερης ενέργειάς του. 


Για τον θεραπευτή, το Time Therapy είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος να ακούει και να προσλαμβάνει τον θεραπευόμενο - σε μία συνεδρία, παράλληλα με την λεκτική γίνεται και (συνειδητή) ενεργειακή επικοινωνία μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Στόχος του θεραπευτή είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου ο θεραπευόμενος να δει και να εκδηλώσει τα χαρίσματά του, για να τους δώσει και το χώρο να ανθίσουν. Αυτό δημιουργεί χαρά, γαλήνη και ευεξία αφενός, αλλά βοηθά επίσης στο να μπορέσει ο θεραπευόμενος να εκδιπλώσει και να εκφράσει τις εν δυνάμει ικανότητές του προκειμένου να εκληρώσει το σκοπό της ύπαρξής του.

Το Time Therapy είναι το δώρο που έδωσε ο Ελβετός θεραπευτής και δάσκαλος Manuel Schoch (1946-2008) στην ανθρωπότητα. Είναι ένα εργαλείο για να βρούμε αφενός την ευτυχία και αφετέρου τη σύνδεσή μας με το πνεύμα και τον σκοπό της ζωής μας. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε "πνευματική ψυχοθεραπεία".
Περισσότερα για τον Μάνουελ Σοχ  εδώ και εδώ και εδώ.
Σήμερα την διδασκαλία του Μάνουελ την συνεχίζει με σεβασμό και αγάπη η σύζυγός του Εφη Σπηλιώτη - Σοχ http://www.timetherapie.ch/en/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου