Στην Ελλάδα μαθαίνουμε από μικροί για το Λαβύρινθο: τον έχτισε ο Μίνωας στο παλάτι του, είχε εγκαταστήσει μέσα και το Μινώταυρο, και ο Θησέας ήρθε, και με τη βοήθεια της Αριάδνης (το νήμα, τον μίτο που του έδωσε για να μη χάσει το δρόμο), κατάφερε και να μη χαθεί και να σκοτώσει το τέρας που έτρωγε τους Αθηναίους νέους...
Λαβύρινθοι έχουν βρεθεί σε πολλούς προϊστορικούς τόπους λατρείας, έχουν βρεθεί επίσης και χαραγμένοι επάνω σε αρχαία νομίσματα. Στον Μεσαίωνα επανεμφανίστηκαν, με πιο διάσημο τον περίτεχνο γεωμετρικά λαβύρινθο στον καθεδρικό ναό της Σάρτρ, που χτίστηκε γύρω στο έτος 1200μΧ.
Το περπάτημα του λαβυρίνθου είναι μία διαδικασία επικέντρωσης του νου και της ψυχής μας: περπατάς, περπατάς, περπατάς, και μία πλησιάζεις το κέντρο μία απομακρύνεσαι από αυτό. Δεν πάς κατευθείαν, "καρφί", που λέμε. Μέχρι να φτάσεις στο κέντρο έχεις διανύσει κάθε σπιθαμή του κύκλου σπειροειδώς.
Λένε πως ο λαβύρινθος απεικονίζει συμβολικά τη ζωή μας: τις περιπέτειες και την υπομονή που χρειάζεται για να φτάσουμε στο στόχο μας, την ωρίμανσή μας μέσα από τις διαφορετικές οπτικές γωνίες που αποκτούμε σε κάθε στροφή και τοποθεσία του "ταξιδιού" μας. Οπως έλεγε ο Καβάφης, "η Ιθάκη σου χάρισε το ωραίο ταξίδι".
Δεν είμαστε σίγουροι πώς χρησιμοποιούνταν οι λαβύρινθοι στα αρχαία χρόνια. Θεωρίες έχουν διατυπωθεί πολλές, και αφθονούν στο διαδίκτυο (διαλέγουμε και παίρνουμε αυτές που μας αρέσουν).
Σήμερα οι λαβύρινθοι, πέρα από την αξία τους ως "land art", χρησιμοποιούνται ως εργαλεία διαλογισμού. Η λέξη διαλογισμός ξέρω οτι σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα για πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Για μένα σημαίνει διαδικασία επαφής με την εσωτερική φωνή, τον εσωτερικό εαυτό, τον εν ημίν Θεό, το Πνεύμα, και τη θεωρώ μία απολύτως φυσική κατάσταση του ανθρώπου - που, ίσως, στην αφύσικη ζωή που κάποιοι ζούμε μέσα στον δυτικό πολιτισμό, να έχουμε "ξεχάσει" (αλλά όχι χάσει!).
Ο Δάσκαλος Αττεσλής θεωρεί οτι ο λαβύρινθος συμβολίζει την προσπάθεια επαφής μας με το υποσυνείδητό μας: με όλα αυτά που έχουμε ζήσει, με όλα αυτά μας που ακούμπησαν στη ζωή μας αλλά δεν έχουν καταγραφεί στον συνειδητό μας νου. Δεν πρόκειται για ξένα στοιχεία, νεκρά: από κει που βρίσκονται επηρεάζουν την προσωπικότητά μας με τρόπους που δεν αντιλαμβανόμαστε, και ούτε καν φανταζόμαστε. Μία "τυχαία" συνάντηση με έναν άνθρωπο κάποτε, με τον οποίο μπορεί και να μην ανταλλάξαμε κουβέντα, είναι πιθανόν να ενέγραψε εντός μας (στο λεγόμενο υποσυνείδητό μας) δονήσεις που μας επηρεάζουν στη ζωή μας σήμερα. Κάποτε ίσως βγαίνουν στα όνειρά μας, και απορούμε...
Το σίγουρο είναι οτι η κατασκευή ενός λαβυρίνθου χρειάζεται ακρίβεια και συγκέντρωση, και το περπάτημα ενός λαβυρίνθου (ειδικά ενός μεγάλου λαβυρίνθου) αλλάζει με κάποιο τρόπο την εσωτερική μας κατάσταση και ματιά. Μια ενδιαφέρουσα εμπειρία ζωής.